Asiakassivut
Täältä löydät Doulan vinkkejä odotukseen, synnytykseen ja vauva-arkeen
Synnytykseen valmistautuminen
Synnytykseen valmistautuminen kannattaa. Valmistautumisella on tutkimusten mukaan merkitystä synnytyksen kulkuun, vähentää komplikaatioita, enemmän positiivisia synnytyskokemuksia.
Ennen synnytystä omia voimavaroja voi vahvistaa esimerkiksi luomalla mielikuvia tulevasta synnytyksestä ja vauvasta. Sitä voi tehdä joko yksin tai esimerkiksi kumppanin tai ystävän kanssa.
Omien tunteiden, ajatusten ja kokemusten havainnointi sekä niiden jakaminen toisille auttaa valmistautumaan synnytykseen sekä henkisesti että fyysisesti.
Odottava ja synnyttävä äiti tarvitsee huolenpitoa jaksaakseen keskittyä tärkeään tehtäväänsä. Parhaimmillaan muihin luottaminen ja tukeutuminen lisää turvallisuudentunnetta ja toiveikkuutta.
Vanhemmaksi tullessa tulee opetella ottamaan vastaan myös tukea. Turvallisuudentunne kehittyy, kun luottaa muihin ja pystyy kääntymään heidän puoleensa niin tarvittaessa. Harjoittele jakamaan kokemuksiasi muille.
Imetys
Imetykseen on myös hyvä valmentautua, vaikka tuoreena vanhempana tulet vauvasi kanssa oppimaan paljon. On hyvä tietää muutamia niksejä siltä varalta, jos imetyksessä herääkin haasteita. Imetyksentuki ry:n sivustolta löydät tutkittua, ajankohtaista ja päivitettyä tietoa ja tukea imetykseen.
Vauvavuodeaika
Sanotaan, että pieni vauva nukkuu paljon ja syö tiiviisti. Vauva voi syödä parin tunnin välein, monta kertaa tunnissa tai useamman tunnin yhteen mittaan ja silti kaikki tämä on tavallista pienen ja vähän isommankin vauvan elämää.
Osalla vauvoista voi olla melko säännöllinen syömisen, nukkumisen ja jutustelun "kolmen tunnin rytmi". Vauvan vuorokauteen mahtuu kuitenkin hyvin erilaisia vaiheita. Vauvan ensimmäisen vuoden aikana rytmit myös muuttuvat monta kertaa.