Arki pikkulapsiperheessä
Kiva nähdä sinut täällä!
Itkuisen vauvan rauhoittelu -The Happiest Baby menetelmällä
Vauva itkee ja itkee, vanhempi tuntee herkästi avuttomuutta. Miksi vauva itkee, mitä voin tehdä, jotta itku loppuisi?
Yhdysvaltalaisen lastenlääkärin Harvey Karpin mukaan vauvat itkevät, koska he siirtyvät kohdusta tähän maailmaan liian varhain. Vauvat tarvitsisivat neljännen raskauskolmanneksen pysyäkseen tyytyväisinä. Itkevällä vauvalla on Karpin mukaan niin sanottu rauhoittumisrefleksi, joka saa itkun loppumaan. Refleksi käynnistyy, kun vauvalle luodaan samankaltaiset olosuhteet kuin kohdussa.
Tämä onnistuu Karpin kehittämällä Happiest baby -metodilla, joka sisältää ikiaikaisia rauhoittelumenetelmiä, kuten kapalointia, suhinaääntä ja vauvan hellää keinuttamista. Oleellista on yhdistää näitä menetelmiä tarpeen mukaan ja tehdä ne täsmälleen oikein.
Vastasyntyneellä saattaa myös vatsaa kivistellä, joka on ihan tavallisia pienelle vauvalle. Suolisto on vielä kypsymätön ja vauva vaatii totuttelua kohdun ulkopuoliseen elämään. Vatsavaivat ovat kuitenkin vauvan lisäksi kurjia vanhemmille, sillä vanhemmat voivat kokea avuttomuutta, univelkaa levottomista ja itkuisista, valvotuista öistä.
Mikäli mahdollista niin vuorotelkaa kumppanin kanssa yövalvomista. Jos imetät niin voit lypsätä maitoa myös talteen, jolloin vauvan toinen vanhempi voi hoitaa yhden syötöistä, jotta saat nukuttua hieman pidemmän pätkän. Samoin jos vauva on pulloruokinnalla. Vaihtakaa vahtivuoroa, älkää valvotko yhdessä. Näin molemmat saa jonkin yön pätkistä nukuttua.
Tärkeää itkuisen vauvan hoidossa on kuitenkin pitää silmällä vauvan turvamerkkejä. Eli hän jaksaa syödä hyvin ja tehokkaasti/säännöllisesti, pissavaippoja tulee <5 päivässä ja vähintään yksi kakkavaippa, vauva osoittaa nälkäänsä nälkäviesteillä. Mikäli vauvan voinnissa on yhtään merkkejä syömisen haasteesta, vauvan väsähtämisestä, olethan yhteydessä neuvolaan tai synnytyssairaalaan pikimmiten.
Kokeile kapalointia vauvan rauhoittamiseen
Olethan yhteydessä, mikäli kaipaat apujani.
Ihanan Kapalointi ohjeen kuvituksen tehnyt: Tuuli Ranta, Mutsijyrää
Nora
Katso myös hyvä video kuinka Dr. Harvey Karps opettaa- The happiest baby menetelmää vanhemmalle.
Vauva-arkeen valmistautuminen
vauvan kanssa tulee konkreettisesti olemaan? Miten imetys onnistuu kun perheessä saattaa olla myös muita pienokaisia. Miten kotityöt ja ruoanlaitto onnistuu. Tukiverkosto.
Alla vinkkejä, mitä kautta voitte valmistautua vauvan tuloon.
Leikki-ikäinen ja uni
Leikki-ikäisen +2 vuotiaan kanssa nukkumaan meno voi olla joskus haasteellista. Nukkumaan meneminen omaan sänkyyn vaatii totuttelua, etenkin jos on tottunut nukkumaan vauvana perhepedissä. Jos lapsia on useampi, on nukkumaan menoa hyvä hieman suunnitella, jotta saatte siitä toimivan. Nukutetaanko lapset samaan aikaan? Vuorotteleeko vanhemmat nukuttamista? Nukuttaminen vaatii pitkää pintaa ja välillä myös kannattaa palata lukemaan MLL- sivuston ikäkausiin liittyviä vinkkejä lapsen kehityksestä ikätasoisesti. Näin olen joutunut tekemään välillä myös omien lapsukaisteni kanssa.
Joskus unen saaminen voi lapsella viedä aikaa, jos mieli käy ylikierroksilla tai ei ole riittävästi päivän aikana ollut energistä tekemistä. Suosittelenkin alkuiltaan ennen iltapalaa ja pesuja ottamaan pienen ulkoilun tai muuta aktiviteettiä joka kuluttaa nämä super energiat.
Iltaisin kannattaa aloittaa nukkumaan rauhoittuminen jo ajoissa, mielellään jopa pari tuntia ennen sänkyyn menoa, joka tarkoittaa ettei suositella esimerkiksi älylaitteita, tv-ohjelmia enää katsottavaksi. Mieluummin leikin kautta tai ulkoillen puretaan sitä energiaa.
Joskus pieni motivointi voi olla myös paikallaan, jos lapsi ei suostu nukkumaan omassa sängyssä tai sängyssä rauhoittuminen tuntuu mahdottomalta. Monesti lapset keksivät kaikenlaista, jotta nukkumaan menemistä voisi lykätä. Motivoida voi monella tapaa esimerkiksi jokin kiva tekeminen onnistumisesta tai tarrojen kerääminen.
Uni asiat vaativat vanhemmilta jämäkkyyttä ja johdonmukaisuutta. Selkeät rutiinit ja säännöt auttavat lasta nukkumaan turvallisesti omassa sängyssä. Nukkumaan mentäessä riittää yksi satu tai unimusiikin kuuntelua yhdessä tai silittelyä + hyvänyön toivotukset, halaukset ja suukot. Jokainen perhe kokeilee itselleen toimivan keinon. Lapselle tuo kuitenkin turvaa selkeät säännöt joista pidetään kiinni. Usein viikossa lapsi oppii jo nukahtamaan paremmin jos teette muutoksia.
Tsemppiä sinne!